Directorul Serviciului de Informații Naționale al SUA, Avril Haines, a descris într-o imagine sumbră și incertă următoarea fază a invaziei, despre care a afirmat că va fi dificil de prezis, deoarece Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și capabilitățile militare actuale ale Rusiei”.

Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timpul căruia intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas, a declarat Haines în fața Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului american.

Putin i-a îndemnat pe ruși să lupte într-un discurs susținut luni, de Ziua Victoriei, însă nu a vorbit despre escaladarea conflictului în Ucraina. Occidentul avertizează că președintele rus s-ar putea folosi de discursul său din Piața Roșie pentru a ordona o mobilizare națională.

Deși “tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare cu potențial de escaladare pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele, pe măsură ce conflictul se prelungește sau dacă el percepe că Rusia pierde în Ucraina, a continuat Heines.

Pe termen scurt, Putin dorește să captureze cele două regiuni estice Donețk și Luhansk, să controleze orașul Herson și, eventual, să extindă un pod în jurul zonei de sud a țării până în Transnistria, regiune separatistă a Moldovei în care sunt staționate în prezent trupe ruse. Dar pentru a ajunge în Transnistria, comunitatea de informații consideră că Putin ar trebui să lanseze o mobilizare completă în interiorul Rusiei.

Deoarece atât Rusia, cât și Ucraina cred că pot continua să facă progrese din punct de vedere militar, nu vedem o cale de negociere care ar putea funcționa, cel puțin pe termen scurt, a mai spus Haines.

Sursa: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday