Alejandro Mayorkas, secretarul pentru Securitate Internă, a spus că administrația americană ia în considerare includerea României, precum și a Bulgariei, a Ciprului și a Israelului în programul “Visa Waiver”, care le permite cetățenilor străini să rămână până la 90 de zile pe teritoriul american, fără a avea nevoie de viză.

“Suntem foarte, foarte concentrați pe acest demers. De fiecare dată când sunt adăugate țări, călătoriile pur și simplu se înmulțesc”, a spus secretarul, care a subliniat beneficiile economice și de securitate de care se bucură țările deja incluse în program. Ultima țară inclusă în “Visa Waiver” a fost Croația, în septembrie. Directorul Asociației americane de Turism a spus că această ultimă decizie va aduce circa o sută de milioane de dolari anual pentru economia americană.

Mayorkas a discutat în februarie cu comisarul european pentru Afaceri Interne pe tema includerii României, Bulgariei, Ciprului și a Croației în program. Președintele Klaus Iohannis a deschis subiectul includerii României pe lista țărilor care nu au nevoie de viză, în timpul vizitei sale oficiale în SUA din august 2019, în timpul mandatului lui Donald Trump, dar de atunci, progresele în acest sens au fost lente.

În total, 40 de țări se regăsesc pe lista “Waiver”. Pentru ca un stat să fie acceptat în program, trebuie să îndeplinească cerințe legate de combaterea terorismului, aplicarea legilor migrației, securitatea documentelor sau buna gestionare a fluxurilor de la frontiere.

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday