Colin Powell a ocupat funcția de secretar de stat între ianuarie 2001 și ianuarie 2005, în timpul președinției lui George W. Bush, perioadă în care România a devenit membră NATO. Potrivit CNN, este cel care a modelat politica externă a SUA la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000.

Powell s-a născut în statul New York, în 1937, unde și-a urmat și studiile, iar în 1958 s-a înrolat în armată. A luptat în Războiul din Vietnam, a fost consilier militar al președintelui Ronald Reagan și primul afro-american șef al Statului Major al Armatei în timpul președinției lui George W. Bush, precum și cel mai tânăr. 

La un moment dat, a fost considerat de opinia publică americană omul cu cele mai multe șanse să ajungă primul președinte american de culoare, dar popularitatea sa s-a diminuat, după susținerea intervenției militare în Irak. Membru al Partidului Republican, acesta l-a susținut pe Barack Obama (democrat) în campania din anul 2008, în urma căruia Obama a devenit președinte.

În februarie 2003, secretarul de stat a pledat pentru invadarea Irakului, într-un discurs ținut în fața Adunării Generale a ONU. Atunci, declara că serviciile americane de informații au obținut dovezi despre faptul că Irakul ascunde arme de distrugere în masă: “Nu avem niciun dubiu că Saddam Hussein deține arme biologice și are capacitatea de a dezvolta mult mai multe”. La acea vreme, inspectori independenți nu au găsit dovezi în acest sens, iar un raport al Administrației Americane din 2005 nota că serviciile de informații “s-au înșelat”. Ulterior, Powell a explicat că discursul v-a rămâne “o pată pentru imaginea mea publică. Regret, pentru că informațiile au fost greșite, desigur că regret. Am influențat opinia publică, fără îndoială”.

Sursa: CNN

Foto Colin Powell – Adrian Nastase: NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday