California, Oregon și statul Washington (în nord-vestul SUA) se confruntă cu cele mai mari incendii de vegetație din ultimii ani. În ultima lună peste o sută de incendii au distrus mai mult de 1,8 milioane de hectare în cele trei state. Fumul provocat de aceste incendii s-a deplasat spre est și a ajuns până la Washington, DC, New York și Portland, Maine, chiar și în Ontario, Canada, unde locuitorii au fost surprinși marți dimineața să vadă un cer roz, tulbure. 

Particulele de fum au ajuns chiar și până în Olanda, la mai mult de 5.000 de mile depărtare. Meteorologul Geert Jan van Oldenborgh a surprins nuanța cenușie de pe cerul de deasupra lacurilor Reeuwijk pe 11 septembrie, iar ulterior acest fapt a fost confirmat de imagini din satelit.

Datele obținute de NASA din ultima săptămână arată concentrații de monoxid de carbon (CO – un gaz foarte toxic) pe continent de peste 10 ori mai mari decât în ​​mod normal. Deși gazul nu are încă un impact asupra aerului de la altitudini joase, pe care îl respiră oamenii, vânturile puternice l-ar putea coborî, ceea ce ar provoca poluarea semnificativă a aerului respirabil.

Răsărit în Waterloo, provincia Ontario, Canada, 15 septembrie 2020. Juan Moreno-Cruz/Twitter

Sursa: Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday