Clostridium difficile (sau C. diff) este o bacterie care cel mai adesea provoacă boli diareice. Infecția cu Clostridium difficile se produce frecvent pe fondul unor perturbări severe în echilibrul florei intestinale protectoare şi apare, de obicei, la persoanele care urmează tratamente cu antibiotice nejustificate, dar se transmite și de la om la om. Un grup de cercetători de la Institutul Bloomberg-Kimmel pentru Imunoterapia Cancerului și Centrul pentru Cancer al Universității Johns Hopkins a demonstrat că ea poate fi responsabilă de apariția cancerului colorectal la șoareci. 

Echipa atrage atenția că există date epidemiologice limitate în ceea ce privește implicarea bacteriei în apariția cancerului de colon la oameni. Subliniază că sunt necesare studii aprofundate și că, în cazul în care se demonstrează legătura, descoperirea va fi foarte importantă în prevenirea și tratarea acestui tip boală. Concret, oamenii de știință au infectat șoareci de laborator cu biofilme prelevate de la pacienți umani cu cancer de colon. Au observat că 85% dintre șoarecii participanți la experiment au dezvoltat la rândul lor tumori canceroase. La controale de rutină pe cobai, acest procent este de doar 5%, potrivit cercetătorilor.

Mai departe, au remarcat că bacteria a activat genele care produc cancerul și le-a oprit pe cele protectoare. De asemenea, a produs specii reactive de oxigen – niște molecule instabile care pot deteriora ADN-ul – și a stimulat activitatea sistemului imunitar asociată cu inflamația. Toxina TcdB produsă de Clostridium difficile cauzează cea mai mare parte a activității prin care se dezvoltă celulele canceroase, au concluzionat cercetătorii.

Sursa: Scitech Daily

Foto:  Bang Oland | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday