Transmiterea aeriană a SARS-CoV-2 poate avea loc și prin expunere prelungită la particule microscopice, generate de efortul expirator (de exemplu, strigăt, cântat, vorbit) care crește concentrația particulelor din aer expectorate, dar și din cauza “aerului închis”, care permite acumularea de astfel de particule.

Noul raport arată că particulele SARS-CoV-2 se pot menține în aer și timp de câteva ore acolo unde încăperile nu sunt aerisite. Astfel, spune Centrul, în unele cazuri, transmiterea a avut loc „la scurt timp după ce persoana cu COVID-19 a părăsit camera”. Mulți experți care studiază transmiterea pe cale aeriană a virusurilor au avertizat de-a lungul pandemiei că acest coronavirus se poate răspândi prin aer.

Centrul subliniază faptul că virusul se răspândește totuși cel mai des prin tuse, strănut sau vorbitul persoanelor aproape una de alta.

Surse: Postul Național american de Radio (NPR), Centrul american pentru Prevenția și Combaterea Bolilor  (CDC)

Foto: Unsplash/ Edvin Johansson

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday