Bilanțul victimelor din regiunea munților Apalași a statului american Kentucky a crescut sâmbătă la cel puțin 25 de persoane, printre care și șase copii, pe măsură ce ploile torențiale continuă să provoace inundații de proporții care cuprind casele și străzile din împrejurimi.

Poliția și trupele Gărzii Naționale, inclusiv personalul din statele vecine, au folosit elicoptere și bărci pentru a salva sute de oameni din calea viiturilor. Însuși președintele Biden a declarat inundațiile “un dezastru major” și a solicitat ajutor federal pentru a suplimenta echipele de salvatori locali. 

O mare parte a orașului Jackson, cu o populație de 2.200 de locuitori, situat la aproximativ 160 km sud-est de Frankfort, capitala statului, a fost complet scufundată, potrivit guvernatorului Andy Beshear. “Există încă o mulțime de oameni acolo. Vom face tot posibilul să-i găsim pe toți“, a adăugat el, avertizând că ar putea dura săptămâni întregi pentru a localiza toate victimele.

Oamenii de știință avertizează că schimbările climatice declanșează din ce în ce mai multe evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile din Kentucky, unde nivelul apei a ajuns și la 20 de centimetri în doar 24 de ore. 

Bill Haneberg, expert în climă și geolog al statului, a explicat că această creștere a cantității de precipitații peste media istorică din ultimii zece ani este un rezultat direct al climei statului care va deveni mai caldă și mai umedă, odată cu încălzirea globală.

Inundațiile se petrec la mai puțin de un an distanță de cele mai violente tornade din istoria statului, care au ucis peste 70 de persoane în decembrie 2021.

Surse: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday