După 6 ore de dezbateri, votul din Camera Reprezentanților a fost în linia de partid, adică majoritar împotriva președintelui Trump, căci democrații dețin majoritatea în Cameră. Doar doi democrați (despre care se crede că vor schimba partidele în curând) au votat împotriva celor două articole. Un al treilea a votat doar pentru unul dintre articole. Un reprezentant independent republican a votat pentru învinuirea lui Trump în cazul ambelor articole.  

În timp ce se vota, Donald Trump ținea cel mai lung discurs al său, de aproape două ore. După aflarea rezultatului, Trump a făcut apel la unitatea republicanilor.

Potrivit votului din Camera Reprezentanților, Donald Trump trebuie judecat pentru abuz de putere, existând suficiente probe că ar fi condiționat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina și o primire a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, potrivit primului articol – adoptat cu 230 de voturi „pentru” și 197 „împotrivă”. Al doilea articol, cu 229 de voturi „pentru” la 198 „împotrivă”, se referă la acuzația de obstrucționare a Congresului pentru că Donald Trump a împiedicat anchetarea cazului (numit de analiști „Ukrainegate”).

Constituția Statelor Unite permite Congresului să înlăture președinții înainte ca aceștia să încheie mandatul, dacă  există acuzații privind infracțiunile de „trădare, luare de mită sau alte infracțiuni importante” și sunt suficienți parlamentari care votează împotriva președintelui.

După votul din Camera Reprezentanților, procedura se mută la Senat care joacă rolul instanței de judecată. O echipă de parlamentari din Cameră, cunoscuți sub numele de „manageri”, joacă rolul procurorilor. Președintele are avocați în apărare, iar Senatul îndeplinește funcția de juriu. Dacă cel puțin două treimi dintre senatori îl găsesc vinovat pe președinte, acesta este înlăturat, iar vicepreședintele preia cea mai înaltă funcție în stat. Nu există nicio cale de atac.

Donald Trump este al treilea președinte din istoria Statelor Unite vizat de destituire. Primul caz a fost al lui Andrew Johnson în 1868, apoi Richard Nixon în 1974, în urma scandalului Watergate. Nixon a demisionat însă înainte ca procedura de destituire să fie finalizată, deși câștigase al doilea mandat chiar în timpul procedurii. Mulți analiști consideră că același efect l-ar putea avea și asupra lui Trump, mai ales că republicanii controlează Senatul.

Ultimul caz a fost cel al lui Bill Clinton, în 1998, în urma scandalului sexual cu Monica Lewinski. Nici Clinton, nici Johnson nu au fost demiși pentru că au avut susținerea Senatului.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday