Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție prin care îi cere în mod oficial și explicit vicepreședintelui Mike Pence să invoce imediat cel de-al 25-lea amendament, care permite înlăturarea președintelui din funcție de către cel puțin jumătate dintre membrii cabinetului său, dacă aceștia consideră că nu mai este în capacitatea de a-și exercita atribuțiile.

Dar Pence anunțase cu câteva ore înaintea votului Camerei că va respinge această solicitare, acuzând Camera că face doar un joc politic. Vicepreședintele a precizat că invocarea celui de-al 25-lea Amendament ar crea un “precedent teribil” care ar inflama și mai mult spiritele.

Așa cum anunțase anterior Nancy Pelosi, Camera va trece miercuri la punerea sub acuzare a președintelui, actul fiind deja înaintat exact pentru situația în care Pence va respinge înlăturarea lui Trump din funcție, în ultimele sale zile mandat.

Ieri, Donald Trump a declarat că nu se teme de îndepărtarea sa prin invocarea celui de-al 25-lea amendament, dar “acesta îl va bântui pe Joe Biden. Așa cum se spune, fii atent la ceea ce îți dorești”, a comentat Trump, o aluzie la vârsta înaintată a viitorului președinte. Luni seara, Mike Pence și Donald Trump au vorbit la telefon pentru prima dată după incidentele de la Capitoliu, iar apoi vicepreședintele a dat asigurări că Trump nu va fi înlăturat de propriul său cabinet.

Patru congresmeni republicani au anunțat că vor vota (miercuri) pentru punerea sub acuzare a președintelui, dar cu adevărat important va fi numărul senatorilor care îl vor considera vinovat pe acesta pentru evenimentele de la Capitoliu, camera superioară fiind cea care va judeca acuzațiile.

Sursă alernativă: Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday