Donald Trump este primul președinte american din istorie supus de două ori procedurii de impeachment. A mai fost judecat de către Senat și achitat, la începutul anului 2020.

Acum, în favoarea punerii sub acuzare au fost înregistrate 232 de voturi (era nevoie de 217), iar 197 de voturi au fost “împotrivă”, toate din partea republicanilor. Totuși, printre cei care au votat “pentru” se numără și 10 republicani.

Amintim că procesele de demitere, prezidate în Senat de șeful Curții Supreme, durează mult, au loc audieri de martori, pledoarii și dezbateri, iar până pe 20 ianuarie (data la care Trump își încheie mandatul) nu mai este timp fizic pentru această procedură. În plus, liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a transmis prin purtătorul de cuvânt că nu va folosi pârghiile de urgență pentru procedură, scrie Reuters.

Astfel, miza procesului de punere sub acuzare (impeachment în engleză), identificată de mai toți analiștii americani, nu ar mai fi îndepărtarea lui Donald Trump din funcție (acesta fiind deja plecat din funcție când se va fi terminat procesul în Senat), ci interzicerea ca acesta să mai ocupe în viitor o funcție publică.

Marți, Donald Trump a declarat că nu își asumă responsabilitatea pentru violențele de la Capitoliu, spunând că discursul său de la protest a fost „total adecvat”. Nu doar democrații l-au criticat însă pe președinte, ci și liderii europeni. 

Angela Merkel l-a învinovățit spunând: „Nu a acceptat că a pierdut și a creat o atmosferă care a făcut posibile evenimentele de aseară”. Critici au venit și din partea președintelui Franței, premierului Italiei și premierului Spaniei.

În urma incidentelor, conturile de Facebook, Twitter și Instagram ale lui Donald Trump au fost blocate. De asemenea, YouTube a suspendat contul președintelui pentru cel puțin șapte zile.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday