Detaliile procesului intentat de compania lui Jeff Bezos nu sunt disponibile publicului, deoarece documentele sunt secretizate fiind considerate ”informații comerciale și financiare confidențiale”, însă Blue Origin susține că este o ”încercare de a remedia defectele din procesul de achiziție constatat în programul Human Landing System al NASA”. Agenția spațială are termen până pe 12 octombrie să depună la dosar punctul său de vedere.

Human Landing System (HLS) este programul prin care NASA contractează cu sectorul privat dezvoltarea, construirea și testarea vehiculul care va duce astronauții pe Lună, în cadrul proiectului Artemis.

După ce s-a angajat inițial să ofere contracte mai multor companii private (cel puțin două) pentru a stimula concurența, NASA a anunțat în aprilie că, din motive de costuri, va atribui un singur contract în valoare de 2,9 miliarde de dolari companiei SpaceX, deținută de Elon Musk. NASA nu a primit din partea congresului american toți banii pe care i-a cerut pentru derularea programului HLS.

“Credem cu tărie că problemele identificate în această achiziție și rezultatele acesteia trebuie abordate pentru a restabili echitatea, a crea concurență și pentru a asigura o întoarcere sigură pe Lună pentru America”, a declarat Blue Origin într-un comunicat.

În urmă cu câteva săptămâni, Blue Origin a mai contestat decizia NASA la Biroul de Responsabilitate al Guvernului SUA, dar GAO a respins plângerea.

Bezos s-a oferit să acopere până la 2 miliarde de dolari din costurile NASA dacă agenția spațială americană ar acorda Blue Origin un contract în cadrul proiectului de aterizare pe Lună.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday