Aceasta este a doua majorare a dobânzii de referință în ultimele două luni, după ce inflația în SUA a ajuns la 8,5% în luna martie, un maxim al ultimilor 40 de ani. În martie, FED majorase dobânda de referință cu +0,25%. A fost prima majorare din 2018.

Analiștii cred că această nouă revizuire va avea un impact negativ asupra împrumuturilor bancare, mai ales în sfera achiziționării de mașini sau case.

Mișcarea Băncii Centrale, anticipată de specialiști, vizează și sprijinirea redresării economică post-pandemică, care a dus la o creștere a numărului locurilor de muncă odată cu majorarea prețurilor la o gamă largă de bunuri și servicii, de la combustibil la imobiliare. Forța de muncă, de asemenea, s-a scumpit, alimentând penuria de produse și punând presiune asupra FED pentru a încetini planurile de expansiune a companiilor. 

Economiștii se așteaptă ca Banca Centrală americană să majoreze din nou dobânda de referință cu încă 0,5% la următoarea întâlnire din iunie și, eventual, încă o dată în luna iulie. 

NBC notează că rămâne totuși o anumită îngrijorare că FED a rămas în urmă când vine vorba de combaterea inflației și că va fi nevoită să majoreze ratele atât de agresiv încât ar putea contribui puternic la recesiunea economiei.

Surse alternative: NBC News, Deutsche Welle, SkyNews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday