Administrația Biden folosește acum o piedică administrativă pentru a opri explorările petroliere din zona arctică, permise de Trump pe ultima sută de metri a mandatului său. Identificarea siturilor în care trăiesc urșii polari este necesară pentru ca autoritatea pentru Pescuit și Mediu să acorde autorizația de începere a explorărilor seismice în Alaska. Kaktovik Inupiat Corp (KIC), compania care a solicitat permisiunea de a căuta petrol, nu a reușit să identifice adăposturile pentru urși polari din regiunea care ar fi supusă anchetei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Interne, Melissa Schwartz. Potrivit proiectului, urmau să se efectueze anchete seismice care să ajute la găsirea petrolului în Arctic National Wildlife Refuge. 

Producția de petrol din Alaska a scăzut începând de la sfârșitul anilor 1980, când era de peste 2 milioane de barili de brut pe zi, la doar 500 de milioane, în prezent, restricțiile fiind prelungite de Administrația Obama. Fostul președinte Donald Trump a adoptat în 2017 o legislație fiscală care ar fi permis forarea, iar în toamna anului trecut a atribuit permise de exploatare petrolieră pentru cea mai mare parte a perimetrelor protejate din zona arctică.

Reuters notează că atât președintele Joe Biden, cât și Deb Haaland, secretar al Departamentului de Interne, se opun exploatărilor petroliere în zonă. Pe 15 februarie o instanță a oprit începerea lucrărilor pentru o conductă de țiței aprobată de Trump pe ultima sută de metri. Unele permise de exploatare au fost eliberate chiar în ziua în care Biden depunea jurământ iar fostul președinte părăsea Casa Albă.

Sursa: Reuters.

Foto: Unsplash/NOAA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday