Administrația Națională pentru Siguranța Traficului (NHTSA) investighează cel puțin 11 accidente petrecute în perioada 22 ianuarie 2018 și 10 iulie 2021, în nouă state diferite și care au implicat mașini Tesla care utilizează pilot automat sau alte funcții de conducere automată care au intrat în vehiculele de urgență aflate la locul altui accident să acorde prim-ajutor. Potrivit NHTSA, șapte dintre aceste accidente s-au soldat cu 17 răniți și un deces.

S-a confirmat că toate vehiculele implicate aveau activată fie funcţia de pilot automat, fie cea de control a traficului. Majoritatea incidentelor au avut loc după lăsarea întunericului”, a precizat NHTSA. Investigația vizează 765.000 de vehicule, respectiv modelele Y, X, S și 3 fabricate între 2014 și 2021, adică aproape tot ce a vândut Tesla în SUA de când a lansat modelele cu pilot automat.

NHTSA, care a închis o investigație anterioară asupra funcției pilot automat în 2017 fără a lua nicio măsură, a fost criticată pentru că nu a fost fermă în ceea ce privește siguranța sistemului care se ocupă de unele sarcini de conducere și permite șoferilor să nu țină mâinile pe volan pentru perioade lungi de timp. De asemenea, siguranța funcției pilot automat a mai fost supusă investigației și de Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor, o agenție separată care investighează accidente de avion și alte accidente fatale, care a găsit parțial vinovată această funcție într-un accident produs în 2018 în Florida și în urma căruia șoferul a murit.

Tesla a încercat să ofere șoferilor săi o tehnologie completă de auto-conducere, însă deși susține că mașinile care utilizează pilot automat produc mai puține accidente pe kilometru decât mașinile conduse de șoferi, avertizează că ”actualele caracteristici ale pilotului automat necesită supravegherea activă a șoferului și nu fac vehiculul autonom”.

NHTSA reamintește publicului că astăzi nu există vehicule cu motor disponibile în comerț care să poată conduce singure. Fiecare vehicul disponibil necesită ca un șofer uman să dețină controlul în orice moment și toate legile statului îi responsabilizează pe șoferii umani pentru funcționarea vehiculelor lor. Anumite funcții avansate de asistență la conducere pot promova siguranța, ajutând șoferii să evite accidentele și să atenueze gravitatea accidentelor care dar, la fel ca în cazul tuturor tehnologiilor și echipamentelor de pe autovehicule, șoferii trebuie să le utilizeze corect și responsabil“, se arată în comunicatul instituției.

După anunțarea investigației, acțiunile Tesla au scăzut cu 4,3%.

Surse alternative: Reuters, CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday