Aviația americană (U.S. Air Force) a anunțat luni că a efectuat cu succes un test cu arme hipersonice, care zboară cu de cinci ori viteza sunetului. Testul a fost efectuat sâmbătă, 14 mai, în largul coastei Californiei de Sud, când un bombardier B-52 a lansat din aer o armă de răspuns rapid (ARRW), au anunțat Forțele Aeriene într-un comunicat. Este prima dată când SUA testează cu succes o rachetă hipersonică.

După separarea de aeronavă, racheta ARRW s-a aprins și a zburat pentru durata estimată, atingând viteze hipersonice de cinci ori mai mari decât viteza sunetului”, se arată în comunicat.

Aceasta a fost o realizare majoră a echipei ARRW, pentru industria armamentului și pentru forțele noastre aeriene”, a declarat generalul de brigadă Heath Collins.

Statele Unite nu sunt singura țară aflată în cursa pentru dezvoltarea armelor hipersonice, a căror viteză și manevrabilitate le fac dificil de urmărit și interceptat. Rusia a lansat rachete hipersonice asupra unor ținte din Ucraina, în cursul invaziei declanșate pe 24 februarie. Totodată, Statele Unite susțin că China a testat arme hipersonice, în luna octombrie a anului trecut, însă Ministerul de Externe chinez a negat că ar fi efectuat un test de arme.

În urmă cu o lună, Marea Britanie, SUA și Australia au fost de acord să coopereze în domeniul cercetării și dezvoltării de arme hipersonice, dar și pentru a spori capacitățile de război electronic.

Surse alternative: Reuters, CNN, Sky News

Sursa foto: Boggy | Dreamstime

*foto cu caracter ilustrativ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday