Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că SUA au antrenat “un număr foarte mic de soldați ucraineni care se aflau deja în Statele Unite din toamnă”, înainte de a se întoarce în Ucraina pentru a-i antrena la rândul lor pe alții să folosească aparatele Switchblade: “O persoană ar putea fi instruită în mod corespunzător despre cum să folosească drona Switchblade în aproximativ două zile”. 

Kirby a mai adăugat că “Suntem în discuții cu ucrainenii despre viitoarele utilizări ale acestor drone cu lamă comutatoare și, bineînțeles, vom păstra această opțiune deschisă pe viitor”.

Switchblade, care poate fi transportat cu ușurință de către o singură persoană, are capacitatea de a pluti peste o țintă aflată la kilometri distanță de operator. Aceste arme sunt adesea numite drone kamikaze, din cauza modului în care se lovesc de ținta lor, purtând un focos la vârf, pentru a o distruge. Casa Albă a anunțat încă de pe 16 martie că va furniza o sută astfel de drone Ucrainei.

Ucrainenii instruiți se aflau deja în SUA ca parte a programelor de educație militară profesională și ar putea primi pregătire și despre alte sisteme militare, înainte de a se întoarce în Ucraina în viitorul apropiat, potrivit oficialilor americani.

Sursă: BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday