Deficitul s-a înregistrat în condițiile în care reducerile de taxe au avut un impact negativ asupra veniturilor, iar cheltuielile și datoria națională au crescut, potrivit datelor publicate luni de Departamentul Trezoreriei, informează Reuters. 

Datele au arătat, de asemenea, un surplus bugetar în valoare de 119 miliarde de dolari în septembrie, care a fost peste așteptări și a reprezentat un record pentru această lună.

Economiștii consideră că reducerile fiscale corporative și individuale, adoptate de Congresul SUA la sfârșitul anului trecut, și o creștere a cheltuielilor guvernamentale convenite la începutul lui februarie vor majora deficitul bugetar.

Trump și colegii săi republicani declară că reducerile fiscale vor stimula creșterea locurilor de muncă.

Economia în plină expansiune a Americii va genera venituri guvernamentale sporite, acesta fiind un pas important către sustenabilitatea fiscală pe termen lung”, a declarat directorul Biroului de Management și Buget, Mick Mulvaney.

Deficitul înregistrat în cele 12 luni, până în septembrie, a fost de 113 miliarde de dolari – sau 17% – mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent. Ajustând la factorii calendarului, diferența este chiar mai mare, a spus oficialul Trezoreriei.

Centrul de politici Bipartisan a numit raportul un apel de trezire” pentru factorii de decizie politică: Faptul că guvernul nostru se apropie de deficite de miliarde de dolari în mijlocul unei expansiuni economice ar trebui să reprezinte o problemă serioasă pentru alegători și candidați“, a declarat William Hoagland, vicepreședinte-senior al centrului.

O mare parte din majorarea deficitului a provenit din mai multe cheltuieli dobânzile plătite la datoria națională. Împrumuturile au crescut în ultimul an, parțial pentru a compensa o creștere mai lentă a veniturilor fiscale din cauza reducerilor fiscale, în timp ce cheltuielile militare au crescut de asemenea.

Prin adăugarea costurilor de întreținere a datoriilor, Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) crește ratele dobânzilor aproximativ o dată pe trimestru în fața unei piețe a muncii supraîncălzite și a unor semne de inflație. Unii oficialii Fed au avertizat că deficitele în creștere ale SUA ar putea împiedica orice reacție fiscală a SUA la o scădere a economiei.

Trump a criticat la rândul său politica monetară a Fedului, spunând săptămâna trecută că banca centrală a înnebunit”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday