Prețurile spot ale gazului natural lichefiat pe piețele din Europa și Asia au atins niveluri record în primele luni ale anului, după izbucnirea războiului din Ucraina, pe fondul limitării gazelor pompate pe conducte din Rusia. În acest context, Europa importă cantități de gaz lichefiat, pentru a compensa lipsa gazului rusesc. Astfel, capacitatea SUA de export de gaz natural lichefiat s-a majorat cu 1,9 miliarde de metri cubi pe zi din luna noiembrie 2021.

Cea mai mare cantitate a fost exportată în UE și în Regatul Unit în primele cinci luni din 2022, reprezentând 71% (8,2 miliarde de metri cubi pe zi) din totalul exporturilor de gaz natural lichefiat din SUA. Administrația pentru Energie a SUA se așteaptă ca exporturile să înregistreze un declin în a doua jumătate a anului și să crească din nou puternic în 2023, până la o medie de export de 12,7 miliarde de metri cubi pe zi. 

Pentru prima dată în istorie, UE a importat luna trecută mai mult gaz lichefiat din SUA decât gaze pe conductă din Rusia.

Sursa: OilPrice

Sursa foto:  | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday