SUA au o prezență diplomatică limitată în Belarus din cauza restricțiilor impuse de guvernul Lukașenko. În august anul trecut, guvernul de la Minsk le-a cerut americanilor să-și reducă numărul de angajați la cinci, iar în octombrie a forțat ambasada să-și închidă departamentele de Diplomație Publică și Agenția pentru Dezvoltare Internațională, și să concedieze peste 20 cetățeni bieloruși în luna noiembrie. Ambasadorul SUA în Belarus, Julie Fisher, a fost forțată să plece în Lituania.

Departamentul de Stat al SUA a emis luni o avertizare de călătorie, care precizează că, din cauza creșterii activității militare neobișnuite și îngrijorătoare a Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina, cetățenii americani aflați în Belarus sau care intenționează să călătorească în Belarus ar trebui să fie conștienți de faptul că situația este imprevizibilă și că există o tensiune crescută în regiune. Având în vedere volatilitatea crescută a situației, cetățenii americani sunt sfătuiți să nu călătorească în Belarus. Capacitatea guvernului SUA de a furniza servicii de rutină sau de urgență cetățenilor americani din Belarus este deja sever limitată din cauza reducerii personalului Ambasadei SUA de către guvernul din Belarus”.

Noile dispoziții vin în timp ce oficialii americani avertizează că Rusia pregătește o invazie majoră a Ucrainei, inclusiv dinspre Belarus. La ședința de luni a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul american a declarat că SUA au dovezi că Moscova intenționează să mobilizeze peste 30 de mii de soldați la granița dintre Belarus și Ucraina, în timp ce alți cinci mii de soldați se află deja acolo.

Săptămâna trecută, într-o mișcare criticată de guvernul ucrainean, Departamentul de Stat a autorizat retragerea angajaților guvernului SUA de la Ambasada de la Kiev “din cauza amenințării continue a acțiunii militare ruse”.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday