Statele Unite au aprobat un acord pentru vânzarea de arme către Taiwan, în valoare de 100 de milioane de dolari, ce are ca scop “susținerea, întreținerea și îmbunătățirea” sistemului de apărare antirachetă Patriot folosit de insula revendicată de China, a declarat Pentagonul.

Modernizarea sistemului de apărare Patriot va ”ajuta la îmbunătățirea securității și la menținerea stabilității politice, echilibrului militar și economic și progresului în regiune”, a declarat Agenția americană de Cooperare în domeniul Securității Apărării într-un comunicat. 

Conform ministrului apărării din Taiwan, care a catalogat măsura drept ”binevenită”, decizia de a obține noi rachete Patriot a fost luată în cadrul unei întâlniri din 2019, în timpul Administrației Trump. ”În fața expansiunii militare continue a Chinei și a acțiunilor provocatoare, țara noastră își va menține securitatea națională cu o apărare solidă și va continua să aprofundeze parteneriatul strâns de securitate dintre Taiwan și Statele Unite”, a precizat acest într-un comunicat comunicat.

Taiwanul a denunțat de mai multe ori misiunile repetate ale forțelor aeriene chineze în spațiul său aerian, parte a ceea ce Washingtonul vede ca fiind efortul Beijingului de a presa Taipei să-i accepte suveranitatea.

Decizia Statelor Unite de a vinde arme poate stârni nemulțumirea Chinei. Ambasadorul chinez în Statele Unite a declarat luna trecută că cele două superputeri ar putea ajunge într-un conflict militar dacă Washingtonul continuă să încurajeze independența Taiwanului.

Sursă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday