La scurt timp după preluarea funcției de președinte, Joe Biden a declarat că administrația sa nu va trimite înapoi minorii neînsoțiți care trec granița, din America Latină spre SUA, fără părinții lor, o politică pe care fosta administrație Trump a pus-o în aplicare sub forma unui ordin sanitar de urgență. Dar acum SUA se confruntă cu un număr mare de copii trimiși în SUA, așa că situația a devenit dificil de gestionat.

Până la 700 de adolescenți și copii au trecut singuri granița, în ultimele zile, iar cei mai mulți au ajuns în țară prin Valea Rio Grande din sudul Texasului, unde adăposturile au depășit cu mult capacitatea. 

În 2012, administrația Obama a trimis FEMA, agenția responsabilă de managementul situațiilor de urgență, în perioada primului val major de migranți adolescenți și copii. Agenția a înființat, atunci, locuințe temporare și stații de procesare, în interiorul unor baze militare. 

Odată cu pandemia, oficialii administrației Trump au folosit hoteluri din apropierea granițelor pentru a oferi minorilor un adăpost temporar, dar metoda a fost oprită după ce practica a fost contestată de avocați. 

The Washington Post consideră că deși FEMA poate ajuta la rezolvarea temporară a problemei, nu ar putea beneficia de finanțarea în cazul unei catastrofe, fără acordul guvernatorului din Texas, Greg Abbott, care a criticat politicile administrației Biden. 

Conform legislației SUA, minorii ar trebui transferați de la Vamă la Departamentul pentru Sănătate, în termen de trei zile. Departamentul adăpostește minorii în locuri adecvate, în timp ce oficialii identifică un sponsor care este eligibil să preia custodia. În aproape 90% din cazuri, sponsorul este o rudă a copilului, care locuiește deja în Statele Unite.

Cele mai recente statistici HHS și DHS arată că aproximativ 75% dintre minori au vârste cuprinse între 15 și 17 ani, dar unii dintre cei aflați în custodie au vârsta de 6 ani sau chiar mai puțin, iar îngrijirea specializată de care au nevoie a pus sub presiune agențiile federale. 

Sursa: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday