Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA a stabilit că membri ai forțelor armate ale Rusiei au comis crime de război în Ucraina. Evaluarea noastră se bazează pe o analiză detaliată a informațiilor disponibile din surse publice și de securitate”, a declarat Secretarul de stat american, Antony Blinken. 

Anterior, președintele Joe Biden a precizat că este de părere că guvernul de la Moscova a comis încălcări ale legilor internaționale în timpul războiului din Ucraina. 

Din prima zi de la pornirea războiului neprovocat și nedrept, președintele rus Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în masă în toată Ucraina. Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără rost și ofensive care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele Rusiei au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, provocând rănirea și decesul a mii de civili nevinovați, a mai transmis Blinken.

Ca și în cazul oricărei presupuse infracțiuni, o instanță de judecată cu jurisdicție asupra unei astfel de infracțiuni este responsabilă în ultimă fază pentru determinarea vinovăției penale în cazuri specifice”, a continuat Secretarul de stat american.

În urmă cu trei săptămâni, Tribunalul Internațional de la Haga a deschis o anchetă privind posibilele crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul invaziei rusești în Ucraina. 

Surse alternative: CNN, The Guardian

Sursa Foto: Bumbleedee / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday