Deși orice acțiune cibernetică americană împotriva țintelor din Rusia ar risca represalii grave, oficialii SUA spun că atacurile cibernetice de răscumpărare din străinătate au devenit o sursă majoră de daune economice, așa cum s-a întâmplat în cazul întreruperii aprovizionării cu benzină (Colonial Pipeline) și carne (JBS), din ultimele săptămâni. Pe măsură ce numărul atacurilor ransomware împotriva spitalelor și guvernelor locale a crescut în special odată cu debutul pandemiei, NBC News susține că Agenția Națională de Securitate a început să spioneze anumite grupuri de hackeri străini încă din vara anului 2019.

Deoarece nu sunt efectuate direct de guverne, atacurile de tip ransomware au fost tratate timp de ani de zile drept “chestiuni pur penale”, investigate de FBI. Cu toate acestea, s-a ajuns la condamnări penale foarte rar, deoarece majoritatea hackerilor locuiesc în țări în care autoritățile americane nu au acces. Oficialii americani susțin că Rusia le permite hackerilor să opereze fără interferențe atâta timp cât atacă Occidentul.

Între timp, Casa Albă a lansat un apel la sprijin din partea firmelor: “Nu putem reuși singuri. Liderii companiilor au responsabilitatea de a-și consolida apărarea cibernetică pentru a proteja publicul american și economia noastră”.

Anne Neuberger, consilier în domeniul securității cibernetice la Consiliul Național de Securitate, spune că între măsurile care trebuie luate de firme se numără obligativitatea autentificării în mai mulți pași, criptarea și angajarea unei echipe de securitate calificată. Companiile ar trebui să facă copii de siguranță pentru toate datele și să testeze în mod regulat sistemele, precum și să actualizeze și să corecte sistemele cu promptitudine.

Surse alternative: NBCNews, Reuters

Foto: Chih Yuan Wu | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday