John Kirby, coordonatorul pentru comunicații al Consiliului Național de Securitate, a declarat pentru CNN că SUA urmăresc “îndeaproape” acțiunile Rusiei la Centrala Nucleară Zaporijie, pe fondul îngrijorărilor că Putin ar putea escalada războiul din Ucraina. Kirby a lăsat de înțeles că SUA analizează diferite scenarii în vederea pregătirii unui răspuns în cazul în care Rusia folosește arme nucleare.

Urmărim cu foarte mare atenție. Și nu am văzut nimic care să ne facă să ne schimbăm postura strategică de descurajare. Deci, după cum știți deja, luăm aceste amenințări în serios”, a declarat John Kirby, adăugând că nu au există indicii că Putin se pregătește pentru un atac nuclear.

Este o retorică iresponsabilă venită de la o putere nucleară modernă, așa că, desigur, ne-am gândit cum ne putem asigura interesele de securitate națională și pe cele ale aliaților noștri din NATO”, a spus el. 

Kirby a refuzat să comenteze informațiile despre capacitățile SUA de a intercepta rachetele nucleare tactice ale Rusiei și informațiile potrivit cărora Ucraina oferă americanilor vizibilitate completă asupra țintelor ruse, pentru a-i convinge să le furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune.

Tot astăzi, Rafael Grossi, Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a anunțat eliberarea lui Igor Murașov, șeful Centralei Nucleare Zaporijie din Ucraina: Am primit confirmarea că domnul Murașov s-a întors în siguranță la familia sa”, a scris el pe Twitter.

Potrivit autorităților ucrainene, Murașov a fost reținut sâmbăta trecută de către o patrulă a rușilor, când pleca de la serviciu. Sâmbătă, Agenția pentru Energie Atomică a transmis că detenția lui Murașov are un impact negativ și imediat asupra procesului decizional la uzina nucleară. 

CN Zaporijie din orașul Enerhodar funcționează cu angajați ucraineni, dar se află sub controlul Armatei Ruse încă din martie. După anexare, rușii încearcă să conecteze centrala ucraineană la rețeaua proprie.

Surse: CNN, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday