Angajamentul nostru internațional în domeniul energiei se va concentra pe promovarea energiei curate, promovarea tehnologiilor inovatoare, stimularea competitivității SUA în domeniul tehnologiei curate și furnizarea de finanțare și asistență tehnică pentru a sprijini tranzițiile către zero emisii în întreaga lume”, se menționează într-un comunicat al guvernului american.

Vor fi permise derogări pentru proiectele considerate de importanță națională sau care vizează extinderea rețelelor de energie în regiunile vulnerabile. Totodată, companii americane private nu vor fi împiedicate să facă investiții în astfel de programe. Cu toate acestea, schimbarea politicii ar putea afecta un număr semnificativ de potențiale proiecte străine, inclusiv terminale din Europa de Est și Caraibe care ar primi transporturi de gaze naturale din SUA. 

SUA au donat anual în medie 16 miliarde de dolari în finanțe publice internaționale doar proiectelor de gaze naturale, între 2017 și 2019 – de patru ori mai mult decât proiectelor privind energia eoliană și solară, conform unui raport recent al Institutului Internațional pentru Dezvoltare Durabilă.

Noul plan se aliniază cu angajamentul pe care SUA și l-au asumat în iunie alături de alte state G7, de a pune capăt finanțării publice a producției “necontrolate” de energie pe bază de cărbune, sau a centralelor care nu dispun de controlul emisiilor pentru a capta dioxidul de carbon. În urmă cu trei luni, și China a anunțat o decizie similară. Beijingul a fost supus unei mari presiuni diplomatice internaționale de a pune capăt acordurilor de acest fel, cărbunele fiind unul dintre cei mai ieftini combustibili, dar și cel mai poluant.

Surse: Bloomberg, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday