Anunțul a fos făcut de președintele Xi Jinping, printr-un mesaj video înregistrat, transmis Adunării Generale a ONU și este considerat un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice. Dacă o astfel de politică chiar va fi implementată, ea ar putea limita semnificativ finanțarea centralelor termice care funcționează pe bază de cărbune din țările în curs de dezvoltare.

China a fost supusă unei mari presiuni diplomatice internaționale de a pune capăt acordurilor de acest fel, cărbunele fiind unul dintre cei mai ieftini combustibili, dar și cel mai poluant.

Coreea de Sud și Japonia au făcut anunșuri similare la începutul acestui an, în condițiile în care cele trei țări asigură 95% din totalul finanțărilor externe pentru centralele termice pe cărbune, la nivel mondial.

Dar observatorii de politică externă au remarcat faptul că, deși important anunțul Chinei, întrebarea este că țara nu este nici măcar aproape de a lua o decizie similară pentru proiectele pe cărbune de acasă. Era așteptată mai degrabă o declarație prin care președintele Xi să traseze o limitare a emisiilor țării sale până în 2025, pentru că, oricum, în prima jumătate din acest an, pentru prima dată din 2013, China nu a mai deschis niciun proiect nou de centrală pe cărbune în străinătate.

Xi a promis anul trecut că China va atinge un vârf al emisiilor de dioxid de carbon înainte de 2030, ceea ce ar însemna închiderea a 600 de centrale pe cărbune până atunci. China este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, dar nu și-a propus să ajungă la o amprentă de carbon zero înainte de 2060. Experții consideră că numai în cazul în care China își reduce brusc propriile emisii în următorii 10 ani lumea are șanse să limiteze încălzirea globală la +1,5C.

Sursă alternativă: NY Times

Foto:  Dreamstime/ Radek Sklenička

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday