Apărarea lui Donald Trump a fost una relativ sumară, cu o prezentare de doar trei ore, după trei zile în care Acuzarea și-a susținut argumentele, într-un mod mult mai amplu. În final, votul a fost unul dat în linia celor două partide, fiind clar încă de la începutul procesului politic că șansele de achitare ale lui Trump erau mari, având în vedere că doar cinci dintre cei cincizeci de senatori republicani au fost de la început pentru constituționalitatea procedurii, iar până la final s-a mai adăugat unul singur celor cinci, pentru condamnarea lui Trump.

Update 2. La finalul procesului, voturile au fost 43 pentru achitare, respectiv 57 pentru condamnare.

Update: Acuzarea și Apărarea și-au prezentat argumentele finale, după ce senatorii au decis să admită o declarație a unui martor, care descrie convorbirea telefonică dintre fostul președinte Trump și Kevin McCarthy, în loc să cheme mai mulți martori.

Știrea inițială: Senatorii s-au reunit mai devreme, pentru că Apărarea și-a susținut pledoaria în numai trei ore, deși avea alocate 16 (pe parcursul a două zile). Reprezentanții Camerei au cerut chemarea martorilor, după ce au apărut noi detalii  despre convorbirea dintre Trump și Kevin McCarthy din ziua revoltei de la Capitoliu. 

La reluarea procesului în Senat, cinci republicani au votat alături de democrați pentru citarea unor martori. CNN precizează că, în urma votului, a apărut o oarecare confuzie la nivelul Senatului, un senator chiar întrebând ce anume tocmai a votat.

CNN relatează că nu se știe sigur câți martori ar putea fi citați. Avocatul Apărării a afirmat că “va avea nevoie de cel puțin o sută de depoziții”. De asemenea, nu este clar ce înseamnă acest lucru pentru cronologia procesului. Înainte de votul pentru chemarea martorilor, Senatul părea pregătit să voteze în această după-amiază fie pentru condamnarea, fie pentru achitarea lui Trump.

Pentru chemarea martorilor, trebuie să existe un alt vot pe bază de majoritate simplă. Acest proces va încetini mult procesul de judecată. 

În primele patru zile de proces, au fost analizate mai multe montaje video cu momentele premergătoare, din timpul și de după momentul în care Capitoliul a fost luat cu asalt de susținători ai fostului președinte Donald Trump. 

Dacă Acuzarea a arătat că Primul Amendament al Constituției SUA, referitor la libertatea de declarații, are unele limite: Primul amendament nu creează o superimunitate împotriva punerii sub acuzare a unui președinte care atacă Constituția prin cuvinte și fapte, Apărarea  a invocat tocmai argumentul libertății de exprimare, pentru a justifica mesajele transmise de Trump.

Procesul a început marțea trecută, când Senatul a stabilit că este constituțional ca Trump să fie judecat pentru faptele produse în momentul 6 ianuarie (asaltul asupra Capitoliului), chiar dacă mandatul său de președinte se terminase.

Pentru ca fostul președinte să fie găsit vinovat, era nevoie de de votul a două treimi dintre senatori, adică senatorilor democrați să li se alăture 17 senatori republicani. 

Sursă: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday