La studiul efectuat în Coreea de Sud au participat 499 de lucrători din domeniul sanitar, dintre care o sută au primit doze mixte, două sute au primit schema completă Pfizer, în timp ce restul a primit două doze de AstraZeneca. Rezultatul programului mixt de vaccinuri a arătat cantități similare de anticorpi neutralizanți cu cei găsiți la grupul celor care au primit două doze de vaccin Pfizer.

Studiul a analizat, de asemenea, activitatea de neutralizare a anticorpilor față de noile variante ale virusului. Niciunul dintre grupuri nu a demonstrat activitate de neutralizare redusă față de varianta Alpha, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, dar titrul de neutralizare a scăzut de 2,5 până la de 6 ori față de Beta, Gamma și Delta (identificate prima dată în Africa de Sud, Brazilia, respectiv India).

Un studiu britanic efectuat luna trecută a arătat rezultate similare. O doză de AstraZeneca urmată de una Pfizer a generat răspunsuri mai bune ale celulelor T și ale sistemului imunitar, față de schema inversă – prima doză Pfizer, urmată de rapelul cu AstraZeneca.

Datele oferă sprijin suplimentar pentru decizia mai multor țări de a oferi alternative la rapelul cu AstraZeneca, după ce vaccinul a fost legat de apariția unor cheaguri de sânge.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday