Institutul Francis Crick și University College London au descoperit că unii anticorpi, creați de sistemul imunitar în timpul virozelor comune pot viza și SARS-CoV-2 și pot conferi un grad de protecție împotriva noii tulpini virale. Mai exact, unele persoane, în special copiii, au anticorpi reactivi la SARS-CoV-2 în sânge, chiar dacă nu au fost infectate vreodată cu virusul. 

Ca răspuns la o infecție cu un virus, sistemul imunitar creează anticorpi pentru a ajuta la combaterea acestuia. Acești anticorpi rămân în sânge diferite perioade de timp după infecție și, în cazul reinfectării, sunt capabili să identifice din nou cu virusul și să-l izoleze. Cum organismul uman se confruntă permanent cu alte tipuri de coronavirusuri, cercetătorii suspectează faptul că unele dintre ele ar putea încetini răspîndirea infecției cu SARS-CoV-2, ceea ce ar putea explica cazurile asimptomatice de COVOD-19.

Cercetătorii au făcut această descoperire în timp ce dezvoltau teste pentru anticorpi pentru COVID-19. Pentru a vedea cât de performante sunt testele, au comparat sângele pacienților cu COVID-19 cu cel al pacienților care nu au avut boala anterior. În mod surprinzător, au descoperit că unele persoane care nu fuseseră expuse la SARS-CoV-2 aveau în sânge anticorpi care ar recunoaște virusul. Pentru a confirma constatările lor, au analizat peste 300 de probe de sânge recoltate înainte de pandemie, între 2011 și 2018.

„Rezultatele noastre arată că în special copiii au mult mai multe șanse să aibă acești anticorpi reactivi încrucișați decât adulții. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, dar ar putea fi vorba de expunerea mai regulată a copiilor la alte coronavirusuri”, a spus autorul principal al studiului, Kevin Ng.

„Cu toate acestea, nu există încă dovezi că acești anticorpi împiedică infectarea sau răspândirea SARS-CoV-2”, a mai precizat cercetătorul. Un studiu amplu este în curs de desfășurare, în parteneriat cu cercetătorii de la Imperial College of London și UCL, pentru a descoperi rolul pe care îl joacă diferiții anticorpi și alte mijloace de apărare autoimune în protecția împotriva COVID-19.

Surse alternative: SciTechDaily, Science Magazine

Foto: Unsplash/ Kelly Sikkema

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday