La nivel global, în următoarele două decenii, piața auto va deveni un “mozaic” de sisteme cu propulsie, energie pe bază de baterii, pe bază de hidrogen, modele hibrid electrice și pe combustibil, dar și motoare clasice, generate de benzină, cu ardere internă.

Potrivit unui studiu asupra pieței auto, realizat de KPMG, 200 de miliarde de dolari sunt investiți la momentul actual în trecerea la vehicule electrice, mai mult decât a fost estimat că a cheltuit NASA pentru a trimite un om pe lună. Vânzările de vehicule electrice vor reprezenta între 24 și 37% din piața globală a automobilelor până în 2030, mai arată studiul.

Soarta producătorilor va depinde de cum vor gestiona declinul motoarelor cu ardere internă și creșterea cererii de motoare pe baterii. Dacă vehiculele electrice vor atinge o cotă de piață de 30% până în 2030, industria auto ar rămâne cu 40 de milioane de mașini pe bază de combustibil pentru care nu ar mai exista cerere și care acum sunt făcute în 200 de fabrici.

Tranziția prea timpurie la producția de mașini electrice subvenționate ar putea lăsa companiile auto fără vehiculele pe bază de combustibil, care încă le aduc profit. Dar acele companii care rămân în urmă față de trendul vehiculelor electrice ar putea dispărea în următorul deceniu din această cauză. 

Deocamdată, vehiculele electrice se concentrează doar pe o mică parte din piața auto, cu prețuri de peste 50 de mii de dolari. General Motors Co. tocmai ce a scos pe piață un vehicul electric Hummer SUV cu prețul de 100 de mii de dolari, la care se mai adaugă o camionetă la 80 de mii de dolari. Startup-ul Rivian Automotive Inc. va produce, la rândul său, o camionetă și un SUV pentru 75 de mii de dolari. Vehiculele vândute la peste 50 de mii de dolari reprezintă doar 17% din piața americană, vizând încă prea puțini consumatori. 

Sursă: Bloomberg

Foto: Dreamstime / Jacek Sopotnicki

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday