Potrivit raportului Global Location Trends 2018 realizat de IBM crearea de locuri de muncă prin investițiile străine a scăzut la nivel global cu 5% în 2017, iar sectorul care a înregistrat cel mai mare interes este cel al tehnologiei.

România ocupă locul 18 în lume în funcție de numărul de locuri de muncă generate anul trecut de investițiile străine directe. Raportate la numărul de locuitori, cele mai multe noi locuri de muncă create de investiții străine au venit în Serbia, care este, de altfel pe locul 15 în clasamentul general.


Dar IBM notează că numeroase state sunt în primul rând interesate să atragă proiecte de investiții cu valoare mai mare care creează de locuri de muncă cu venituri mari și care se bazează pe cunoștințe intensive.

Investițiile în producție au scăzut semnificativ la nivel global. În schimb, investițiile în marketing, vânzări și servicii au crescut, împreună cu cele în cercetare și dezvoltare.

Globalizarea 4.0 va avea cerințe de competențe semnificativ diferite, cu schimbări în rolurile tradiționale de locuri de muncă și un accent mai mare pe competențele digitale. Asemenea abilitățivor fi aplicate din ce în ce mai mult în afaceri, unde se va pune accent în mod constant pe inovare care să aducă plus de valoare într-un mediu competitiv, concluzionează raportul.

Studiul complet aici.