Studiul lansat anul trecut a finalizat faza a II-a, cea care analizează prezența anticorpilor la 6 luni de la faza acuta a bolii. Rezultatele arată că:

  • 53% dintre participanți nu mai au anticorpi IgG detectabili la 6 luni de la trecerea prin boală.
  • 44% dintre persoanele care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 au continuat să prezinte simptome post-vindecare: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii.
  • 17% dintre cei care s-au testat RT-PCR după depășirea fazei acute a bolii au avut un rezultat pozitiv la testarea de diagnostic.
  • În ciuda eventualei persistențe a unor teste RT-PCR pozitive după vindecare, studiile atestă faptul că pacienții nu mai sunt contagioși după cele 14 zile.

Studiul, demarat în august 2020, în București și Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsida – anticorpii specifici bolii. În timp ce faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecție după o perioada de timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii. În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

La jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

  • 17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acuta a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internaționala cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusa de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat.
  • 44% dintre persoane au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea parului, dureri musculare sau insomnii.
  • 59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistenta simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistenta anticorpilor IgG detectabili.

Studiul imunității post-vaccinare derulat de Regina Maria, încă în derulare, evidențiază rezultate promițătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boala.

Daniela Michlmayr, cercetator în Departamentul de Bacterii, Paraziți și Fungi al Institutului Staten Serums din Copenhaga și unul dintre coordonatorii unui studiu danez, subliniază că “Rezultatele studiului întăresc nevoia de a vaccina persoanele care au suferit deja de COVID-19, mai ales persoanele peste 65 de ani, întrucat nu ne putem baza pe imunitatea dobandită natural“.

Sursă: Regina Maria.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday