Deficitul de forță de muncă ar putea ajunge la 1,1 milioane de angajați în următorii trei ani, dacă economia crește la rata prognozată și nu se iau măsuri de creștere a gradului de ocupare, potrivit unui studiu efectuat de PwC România pentru Coaliția de Dezvoltare a României.

Există diferențe mari între județe, în ceea ce privește cererea și oferta. Acest lucru ar putea sprijini o soluție națională. Printre județele-țintă (cu cerere mare și ofertă mică) sunt Brașov, București, Cluj, Constanța, Ilfov, Prahova, Timiș, Arad, Maramureș, Sibiu. De cealaltă parte, posibile județe sursă (cerere mică, ofertă mare) sunt Harghita, Ialomița, Mehedinți, Sălaj, Teleorman, Vaslui, Vrancea, Bacău, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Mureș, Olt, Suceava.

În ultimii 10 ani, PIB-ul României a crescut cu 28,63% una dintre cele mai mari rate din UE, iar prognozele oficiale sunt foarte optimiste, arată studiul.

Conform prognozelor oficiale, se așteaptă o creștere de 30% în 2021 față de 2017. Însă 2018 prezintă deja o încetinire a creșterii față de previziuni.

Totuși, rata de productivitate ajustată cu nivelul salarial din România a scăzut în majoritatea sectoarelor, din cauza creșterilor salariale disproporționate, potrivit reprezentanților PwC România.

Salariile nete au crescut semnificativ până în 2017, parțial datorită creșterilor în administrația publică care a ajuns pe locul al treilea ca nivel salarial, cele mai mari fiind în Informație și comunicare, Finanțe și Administrație Publică. 

Anul trecut, cel mai mare număr de posturi vacante a fost raportat în sectorul industrial, urmat de sănătate și activități de asistență socială. 

În ultimii 10 ani, populația totală a României a scăzut cu 4,80%, în timp ce resursele de muncă cu 9%, una dintre cele mai mari rate din UE. 

Rata șomajului a scăzut în toate regiunile începând cu 2008, cu excepția regiunii Sud-Est. În același timp, populația inactivă a crescut ușor din 2008 și este una dintre cele mai ridicate din UE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday