Studiul, publicat în revista medicală Lancet, este printre puținele care urmăresc simptomele pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2. S-a constatat că oboseala sau slăbiciunea musculară sunt cele mai frecvente simptome (63%), dar unele persoane au raportat și dificultăți de somn (26%).

„Deoarece COVID-19 este o boală atât de nouă, abia începem să înțelegem cateva dintre  efectele sale pe termen lung asupra sănătății persoanelor infectate”, a spus autorul principal Bin Cao, de la Centrul Național de Medicină Respiratorie.

„Munca noastră subliniază, de asemenea, importanța efectuării unor studii mai detaliate de urmărire, pe baza unor eșantioane mai mari de populație, pentru a înțelege setul complet de efecte pe care COVID-19 le poate avea asupra oamenilor”, a adăugat el.

Totodată, cercetătorii au analizat separat anticorpii dezvoltați de 94 de pacienți, după momentul de vârf al simptomelor de Covid-19. Când acești pacienți au fost testați din nou, după șase luni, nivelurile lor de anticorpi neutralizanți scăzuse cu 52,5%. 

Autorii au spus că acest lucru ridică îngrijorări cu privire la posibilitatea reinfectării cu coronavirus, deși au spus că ar fi necesare mai multe probe pentru a clarifica modul în care imunitatea la virus se modifică în timp.

Studiul a inclus 1.733 de pacienți, cu o vârstă medie de 57 de ani, externați din spitalul Jinyintan din Wuhan în perioada ianuarie-mai a anului trecut.

Surse alternative: Sciencealert, The Lancet

Sursa Foto: Gustavo Fring//Pexels

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday