Anual, în Europa se înregistrează 51 de mii de decese cauzate de inhalarea particulelor fine de praf, murdărie sau fum, și alte 900 din cauza emisiilor rezultate prin arderea combustibilului fosil. Ar putea fi evitate, dacă țările și-ar reduce emisiile la nivelurile recomandate de OMS, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, publicat în jurnalul The Lancet.

Poluarea poate provoca moarte prematură; știm că are un impact asupra inimii, creierului. Știm, de asemenea, că poate afecta un făt și că poate reduce funcția cognitivă“, spune Mark Nieuwenhuijsen, autor.

Cercetătorii au realizat un top al orașelor europene în care s-au înregistrat cele mai multe decese provocate de aerul poluat, în care au inclus 800 de orașe și care plasează pe primele două locuri Madridul și Milano.

Madrid, Anvers, Paris, Milano și Barcelona sunt orașele cu niveluri foarte mari de dioxid de azot, cu aproximativ 7% din decesele premature naturale care puteau fi evitate. În ceea ce privește nivelurile de particulele, pe primele locuri s-au clasat Milano, Varșovia, Torino, Ostrava (Republica Cehă) și Cracovia. În aceste orașe, aproximativ 12% din decesele premature ar fi putut fi evitate.

La polul opus, cele mai scăzute niveluri ale poluării sunt în orașele scandinave Tromso (Norvegia), Umea, (Suedia), Oulu (Finlanda) și Kristiansand (Norvegia).

În întreaga lume, aproximativ șapte milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a tuturor tipurilor de poluare a aerului, potrivit OMS; acest lucru reprezintă unul din nouă decese premature.

Sursă alternative: Euronews, The Lancet.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday