Un studiu de caz care are ca subiect o pacientă în vârstă de 71 de ani care suferea de leucemie de zece ani, corelat cu alte studii, arată că persoanele imunosupresive infectate cu SARS-CoV-2 ar putea rămâne contagioase mai mult timp față decât se credea anterior. Medicii spun că din cauza sistemului imunitar slăbit organismul nu produce cantități suficiente de anticorpi pentru a avea o apărare substanțială împotriva virusului. 

„Credem că, cel puțin până în ziua 70, această pacientă ar fi fost capabilă să transmită virusul altor persoane”, a declarat Vincent Munster, virolog la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

Pacienta a fost testată pozitiv cu Covid pe 2 martie, iar 70 de zile mai târziu încă mai era contagioasă. La jumătatea lunii iunie, după mai mult de o sută de zile, pacienta era încă pozitivă, ceea ce înseamnă că organismul ei conținea încă urme ale materialului genetic al virusului. Femeia a fost însă izolată și nu a infectat nicio altă persoană. 

În medie, pacienții cu COVID-19 au fost contagioși timp de aproximativ opt zile. 

Studiul, publicat în revista Cell la începutul acestei săptămâni, arată că perioada de 70 de zile în care pacienta a fost contagioasă este cea mai lungă perioadă de acest tip întâlnită până acum la un pacient cu coronavirus asimptomatic. Potrivit altui studiu publicat luna trecută, până în acest moment cea mai lungă perioadă în care un pacient simptomatic putea transmite infecția altor persoane a fost de 61 de zile.  

Un  alt studiu efectuat în iunie pe 10 pacienți imunodepresiv infectați cu coronavirus a constatat că aceștia au eliminat particule virale în medie 28,4 zile. În schimb, persoanele cu sisteme imunitare funcționale, ar fi putut transmite virusul timp de 12 zile.

Se estimează că în SUA sunt imunodepresive trei milioane de persoane, inclusiv cele cu HIV și pacienții cu cancer care fac chimioterapie.

Sursa: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday