Conform unui studiu anunțat de Universitatea din Hong Kong, dar încă nepublicat și nerevizuit, noua variantă Omicron se raspândește de aproximativ 70 de ori mai repede la nivelul bronhiilor (ramificațiile traheei în plămâni), decât la celelalte variante ale coronavirusului întâlnite până acum. Acest lucru face mai rapidă apariția simptomelor specifice, dar ulterior infecția se propagă în plâmâni de zece ori mai lent decât în cazul Delta. Nu este încă sigur, dar acest lucru ar putea indica o severitate mai redusă a bolii.

Michael Chan Chi-Wai, conducătorul studiului, a declarat că rezultatele trebuie interpretate cu grijă deoarece severitatea virusului nu este determinată doar de cât de repede se răspândește, ci și de răspunsul imun al persoanelor infectate și în special, de suprareacția sistemului imunitar care produce “o furtună de citokine care încarcă sistemul respirator. Pe de altă parte, infectând mai mulți oameni, un virus poate provoca mai multe îmbolnăviri severe și decese [în rândurile celor vulnerabili – n.r.], chiar dacă virusul în sine poate fi mai puțin patogen”, a mai spus el.

Medicul Octavian Jurma a comentant pe Facebook studiul Universității din Hong Kong: “Rata rapidă de creștere în bronhii face ca și simptomele să apară mai repede și puteți începe tratamentul mai repede decât în cazul altor variante. Intervenția rapidă poate, de asemenea, întârzia multiplicarea pulmonară”. 

Sursa: Hku Med

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday