Raportul publicat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA, bazat inclusiv pe raportări ale cercetătorilor chinezi, arată că fenomenele meteorologice extreme din 2022 mai intense, precum ploile torențiale devastatoare din Ciad, Niger și Nigeria, spre exemplu, sunt rezultatul crizei climatice. Deși temperatura înregistrată acum de apele oceanice a atins cel mai mare nivel din 1940 (prima raportare), experții mai spun că, cel mai probabil, căldura extremă din oceanele lumii este acum la maximul ultimilor o mie de ani. 

Studiul, publicat în revista științifică Advances in Atmospheric Sciences, s-a bazat pe temperaturile înregistrate în diferite părți ale oceanelor lumii, combinate cu raportările separate ale mai multor cercetători internaționali. Aceștia au calculat temperatura la cel mult 2.000 de metri adâncime, unde are loc cea mai mare parte a încălzirii. Astfel, în 2022, oceanele lumii au absorbit mai multă căldură față de 2021, echivalentă cu folosirea a 40 de uscătoare de păr, zilnic, timp de 24 de ore. În același timp, cercetătorii au analizat și nivelul salinității oceanelor, care împreună cu temperatura determină densitatea apei. Indicele variabilității salinității oceanelor a atins un nivel nivel record în 2022, ceea ce determină o amplificare continuă a ciclului hidrologic global.

Dacă vrei să măsori gradul de încălzire globală, trebuie să măsori mediul unde încălzirea are loc, iar 90% are loc în oceanele lumii. Există tot mai multe cazuri de recorduri de valuri de căldură și secete în emisfera nordică, în concordanță cu încălzirea intensivă a oceanelor Pacific și Atlantic, la latitudine medie, a explicat John Abraham, profesor la Universitatea St. Thomas din Minnesota și unul dintre cercetătorii care au realizat studiul. Analiza constată că fenomenul de încălzire extremă a oceanelor și fenomenele meteorologice cu un grad cât mai ridicat de intensitate vor continua să aibă loc până când umanitatea va atinge obiectivul de zero emisii poluante. 

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday