Cercetătorii au analizat arhive care datează încă din secolul al XIX-lea cu imagini și informații despre cei mai mari ghețari din Groenlanda, pentru a înțelege cum au rezistat la transformările climatice. 

Au ajuns la concluzia că a mai existat o perioadă de timp în care blocurile de gheață s-au topit la rate similare sau chiar mai mari decât în prezent și anume la finalul secolului XIX – începutul secolului XX. Numai Jakobshavn, Helheim și Kangerlussuaq au pierdut împreună, între 1880 și 2012 atât de multă gheață, încât nivelul mării a crescut cu 8,1 milimetri. Cei trei sunt considerați etalon pentru restul ghețarilor.

Fig: Vedere frontală, între anii 1880 și 2018, pentru ghețarii a) Jakobshavn, b) Kangerlussuaq, c) Helheim și Perimetrul de mișcare al ghețarilor d) Jakobshavn, e) Kangerlussuaq, f) Helheim

În ultimul deceniu, rata pierderilor de gheață a crescut și se proiectează o accelerare suplimentară în deceniile următoare. Stratul de gheață din Groenlanda este în continuă mișcare și se schimbă constant. „Dacă ne gândim la el ca la un lac de munte, ghețarii sunt ca niște nori. Odată ce se desprind, iau cu ei și apa înghețată și o duc în ocean, unde întâlnesc vânturi și valuri mai calde, se topesc și așa crește nivelul apelor” explică Twilla Moon, cercetător la Centrul Național pentru Date despre Gheață și Zăpadă din Colorado, SUA.

Corelând faptul că ghețarii se topeau rapid și când clima nu era atât de influențată de activitățile umane cu datele din zilele noastre, echipa încearcă să determine o proiecție pe baza căreia să stabilească gradul în care se vor topi ghețarii până la finalul secolului. Estimarea lor arată că nivelul mării va crește cu 9,1-14,9 mm, iar  temperatura globală cu 3,7 grade C până în 2100, aproximativ de patru ori mai mare decât creșterile înregistrate din 1880.

Surse: Revista Nature, CNN.

Sursa foto: Annie Spratt//Unsplash.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday