Cercetătorii care au efectuat studiul pe un eșantion de 230 de mii de pacienți, în mare parte americani, au spus că nu este clar modul în care virusul provoacă afecțiuni psihice, cum ar fi anxietatea și depresia, dar că acestea sunt cel mai frecvent întâlnite, din totalul de 14 afecțiuni neurologice analizate. Cazurile de accident vascular cerebral, demență și alte tulburări neurologice au fost mai rare, dar semnificative, în special în rândul pacienților care au suferit de o formă mai severă de Covid.

Studiul, publicat în revista Lancet Psychiatry, a analizat dosarele medicale a 236.379 de pacienți cu Covid în mare parte din Statele Unite, și au descoperit că 34% dintre aceștia au fost diagnosticați cu boli neurologice sau psihiatrice în decurs de șase luni de la infectare. Afecțiunile neurologice au fost mai frecvente în rândul pacienților bolnavi de Covid decât cei care au suferit de gripă sau alte infecții respiratorii. Anxietatea (17% dintre participanți) și tulburările afective, de dispoziție (14%), au fost cele mai întâlnite și nu au avut legătură cu severitatea formei de Covid de care a suferit pacientul.

“Deși riscurile individuale pentru majoritatea tulburărilor sunt mici, efectul asupra întregii populații poate fi substanțial”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Oxford, coordonator principal al studiului.

Cu toate acestea, 7% dintre pacienții cu forme severe, internați la terapie intensivă, au avut accidente vasculare, iar 2% dintre aceștia au fost diagnosticați cu demență.

“Rezultatele studiului nostru indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după infectarea cu COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii”, a spus Max Taquet, psihiatru la Universitatea Oxford din Marea Britanie și unul dintre coordonatorii studiului. Acesta a adăugat că analiza nu a putut identifica mecanismele biologice sau psihologice implicate dar susține că sunt necesare cercetări detaliate urgente pentru a le identifica. 

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday