Scopul este delegitimizarea Occidentului și creșterea influenței și imaginii Chinei în străinătate, sugerează raportul Centrului pentru Reziliența Informațională (CIR) citat de BBC. O mare parte din conținutul distribuit de rețea se concentrează pe SUA și, în special, pe probleme care duc la dezbateri ample, cum ar fi legea armelor și politica rasială. Unele conturi neagă în mod repetat că ar exista abuzuri asupra drepturilor omului în regiunea Xinjiang, unde experții spun că China a reținut cel puțin un milion de musulmani, numind acuzațiile „minciuni fabricate de Statele Unite și Occident”.

Rețeaua de profiluri false a distribuit caricaturi în care anumite persoane erau acuzate de dezinformare. Printre alții, acestea îl înfățișează de exemplu pe magnatul chinez exilat Guo Wengui, un critic al Chinei comuniste. Alte figuri controversate prezentate în desenele propagate pe rețele l-au inclus pe omul de știință Li-Meng Yan sau pe Steve Bannon, fost strateg politic al lui Donald Trump.

Unele dintre conturi (active atât pe Twitter, Facebook, Instagram, cât și pe YouTube) folosesc imagini de profil false generate de AI, în timp ce altele par să fi fost deturnate, având postări anterioare în alte limbi. Multe dintre conturile de Facebook despre care se crede că fac parte din rețea păreau să aibă nume turcești. Este posibil ca aceste conturi să fi aparținut cândva unor persoane reale, dar ulterior au fost deturnate sau vândute.

Nu există dovezi concrete că rețeaua are legături cu guvernul chinez, dar potrivit CIR conturile seamănă cu cele de propagandă descoperite anterior de Twitter și Facebook, în așa-numita rețea de propagandă „Spamouflage Dragon” identificată de firma de analiză sociologică Graphika. Potrivit BBC, Facebook, Twitter și YouTube au eliminat deja conturile descoperite în studiul CIR.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday