Dioxidul de carbon măsurat la Observatorul Atmosferic de Referință al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) a atins apogeul pentru 2022 la 421 părți per milion (ppm) în mai, întorcând atmosfera într-un stadiu nemaivăzut de milioane de ani, potrivit NOAA și Instituției de Oceanografie Scripps de la Universitatea din California.

Știința este de necontestat: oamenii modifică climatul în moduri la care economia și infrastructura noastră trebuie să se adapteze”, a spus administratorul NOAA Rick Spinrad. 

Putem vedea impactul schimbărilor climatice în jurul nostru în fiecare zi. Creșterea necruțătoare a dioxidului de carbon măsurată la Mauna Loa este un avertisment puternic că trebuie să luăm măsuri urgente și serioase pentru a deveni o națiune mai pregătită pentru problemele climatice”, a continuat profesorul.

Poluarea cu CO2 este generată de arderea combustibililor fosili pentru transport și generarea de energie electrică, de obținerea cimentului, defrișări, agricultură și multe alte practici. Alături de alte gaze cu efect de seră, CO2 captează căldura care iradiază de pe suprafața planetei, care altfel ar scăpa în spațiu.

Acest lucru determină încălzirea constantă a atmosferei planetei, ceea ce declanșează o mulțime de consecințe meteorologice, inclusiv episoade de căldură extremă, secetă și incendii de vegetație, precum și precipitații mai abundente, inundații și furtuni tropicale.

Mai mult, impactul asupra oceanelor lumii din cauza poluării cu gaze cu efect de seră include creșterea temperaturii suprafeței mării, creșterea nivelului mării și o absorbție crescută a carbonului, ceea ce face ca apa mării să fie mai acidă, duce la dezoxigenarea oceanelor și îngreunează supraviețuirea unor organisme marine.

Înainte de Revoluția Industrială, nivelurile de CO2 erau în mod constant în jurul valorii de 280 ppm pentru aproape 6.000 de ani de civilizație umană. De atunci, oamenii au generat aproximativ 1,5 mii de miliarde de tone de poluare cu CO2, din care o mare parte va continua să încălzească atmosfera timp de mii de ani.

Nivelurile de CO2 sunt acum comparabile cu optimul climatic din Pliocen, acum circa 4,1-4,5 milioane de ani, când erau aproape sau peste 400 ppm. În acea perioadă, nivelul mării era între 5 și 25 de metri mai mare decât în ​​prezent, suficient de înalt pentru a inunda multe dintre cele mai mari orașe moderne ale lumii. 

Observatorul NOAA, situat pe versanții vulcanului Mauna Loa din Hawaii, este locația de referință globală pentru monitorizarea CO2 atmosferic. La o altitudine de 3.400 de metri deasupra nivelului mării, observatorul prelevează aer netulburat de influența poluării locale sau a vegetației și produce măsurători care reprezintă starea medie a atmosferei în emisfera nordică.

Studiul integral NOAA

Sursă foto: Mr.siwabud Veerapaisarn | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday