O echipă de cercetători de la Universitatea Curtin din Australia a descoperit noi dovezi care să susțină teza că meteoriții uriași căzuți pe Pământ au declanșat procesul de formare a continentelor. 

Potrivit liderului echipei, prof. dr. Tim Johnson, acestea sunt primele indicii solide în sprijinul ipotezei. Meteoriții aveau ”dimensiuni similare cu cel care a dus la dispariția dinozaurilor, dar care au lovit planeta cu miliarde de ani mai devreme”.

Demersul științific, explicat de prof. dr. Johnson:

”Am examinat particulele minuscule de zirconiu din rocile Cratonului Pilbara din Australia de Vest. Acolo se găsesc cele mai bine conservate rămășițe ale crustei arheiene a Pământului. Așa am identificat dovezi ale impactului meteoriților giganți.

Studiind compoziția izotopilor de oxigen din cristalele de zirconiu, am observat un proces <<de sus în jos>> care a început cu topirea rocilor de la suprafață și a continuat în adâncime, în concordanță cu efectul geologic al impactului unui meteorit gigant.

Datele legate de alte zone ale crustei continentale arheiene de pe planetă par să indice modele similare cu cele identificate în Australia de Vest”.

Sursa: SciTechDaily

Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Solarseven | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday