Studiu Medlife: Doar 1% dintre persoanele vaccinate cu Pfizer în România s-au infectat cu coronavirus, la zece zile după rapel. Ministerului Sănătății ar trebui să ia în calcul vaccinarea celor care au trecut prin boală cu o singură doză.

MedLife a anunțat concluziile primei etape a studiul privind răspunsul imun al organismului după vaccinarea anti-COVID-19:

  • 99,7% dintre persoanele imunizate cu Pfizer au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la rapel.
  • Doar 1% dintre persoanele vaccinate, participante la studiu, s-au infectat cu SARS-CoV-2 la zece zile după rapel.
  • Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic. Doar 1 din 10 persoane care au intrat în contact direct cu o persoană infectată a făcut boala, și, fără excepție, a dezvoltat o formă ușoară sau medie, fără semne de pneumonie.
  • Persoanele care au trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2 pot dezvolta un titru de anticorpi de până la 14 ori mai mare după administrarea primei doze de vaccin, față de cei care nu au avut infecție COVID-19. Probabil se impune evaluarea de către Ministerului Sănătății a vaccinării acestor persoane cu o singură doză pentru a optimiza campania de vaccinare.
  • După rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de până la 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție.
  • Valoarea titrului de anticorpi este cu 40% mai mică în rândul persoanelor care suferă de cel puțin 2 afecțiuni cronice.
  • Persoanele care manifestă reacții după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpi. 45% nu au prezentat simptome specifice nici după administrarea primei doze, nici după rapel, aceștia dezvoltând titruri de anticorpi cu 20% mai mici comparativ cu cei care au avut reacții post-vaccin.
  • Doar 0.3% persoane nu au dezvoltat anticorpi nici după administrarea rapelului.
  • Valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile după rapel sunt corelate semnificativ cu vârsta. Cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani și scad gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând la valori cu peste 30% mai mici în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani.
  • Bărbații de peste 50 de ani prezintă niveluri cu aproape 40% mai mici ale titrului de anticorpi post-vaccinare decât femeile de aceeași vârstă.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 889 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar al companiei, din toate regiunile țării.

Folosim cookies