Cercetătorii The Lancet (una dintre cele mai prestigioase publicații științifice din lume) au comparat numărul de decese din SUA cu cel din celelalte state G7 (puternic dezvoltate), pentru a ajunge la concluzia că aproximativ 180 de mii de decese, din cele 450 de mii înregistrate de la începutul pandemiei, ar fi putut fi evitate.
Raportul Lancet explică faptul că SUA au intrat în pandemie cu un sistem medical aflat deja în dificultate, din cauza tăierii subvențiilor federale de la 3,2% în 2002 din PIB la 2,4% în 2019, adică la jumătate din sumele cheltuite (din bani publici, fără contribuțiile private) de state precum Marea Britanie sau Canada.
Fostul președinte american a fost aspru criticat pentru că nu a luat la timp pandemia în serios, răspândind el însuți neîncredere și teorii ale conspirației, refuzând o perioadă inclusiv purtarea măștii. Raportul enumeră punctual greșelile de management de la declanșarea pandemiei, făcute de Administrația Trump:
- Concurența între spitale private și uneori chiar cu guvernul federal pentru ventilatoare și alte echipamente medicale critice;
- A respins trusele de testare ale OMS, întârziind testarea în SUA, în așteptarea unor teste fabricate local, ceea ce a întârziat și răspunsul la răspândirea virusului;
- Discreditarea autorităților de sănătate publică de către oficiali politici de rang înalt ai administrației a produs neîncredere, o comunicare înșelătoare pentru publicul larg, aprobarea unor terapii fără eficaciență (cloroquină), promovarea teoriilor nedovedite despre COVID-19;
- Refuzul președintelui Trump de a purta mască, de a practica distanțarea fizică și de evita adunările publice de masă;
- Numeroase stat au refuzat să urmeze recomandările CDC și au permis deschiderea firmelor și a școlilor în momente periculoase;
- Milioane de oameni și-au pierdut asigurarea de sănătate și accesul la asistență medicală din cauza pierderii locului de muncă, odată cu prelungirea pandemiei.
Raportul conchide că Donald Trump a fost un nenoroc pentru SUA și pentru întreaga planetă, căci SUA au părăsit OMS exact atunci când omenirea avea cel mai mult nevoie de unitate. “SUA s-au descurcat atât de rău cu această pandemie, dar vina nu poate fi atribuită în totalitate lui Donald Trump. Vorbim de mai multe eșecuri sociale care nu vor fi rezolvate prin vaccin”, a declarat pentru The Guardian dr. Mary Bassett, unul dintre coautorii studiului și directorul unui centru de cercetare din cadrul Harvard.
Comisia a mai constatat că reducerea reglementărilor a provocat creșterea numărului de decese și al bolnavilor. Din 2016 până în 2019, numărul persoanelor care au murit din cauza factorilor de mediu înconjurător a crescut cu 22 de mii, după ani în care indicatorul era în scădere, iar 2-3 milioane de oameni rămăseseră fără asigurări de sănătate încă înainte de debutul pandemiei, chiar dacă Trump nu a mai reușit în final să înlocuiască cu altceva sistemul Obamacare, pe care l-a atacat pe tot parcursul mandatului său.
Sursă: The Lancet
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.