Studiu în SUA. Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva infectării cu varianta Delta a coronavirusului a scăzut de la 91% la 66%.

Conform studiului realizat pe mii de angajați din centre de îngrijire și spitale, eficacitatea vaccinurilor pe bază de ARN mesager a scăzut cu 25 de puncte procentuale de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite. Datele publicate de Centrul de Prevenire și Control al bolilor din SUA arată că eficacitatea vaccinurilor împotriva infecțiilor cu COVID-19 a scăzut de la 91% înainte de apariția variantei Delta, la 66% după această variantă a început să se răspândească în SUA. Totuși, autorii studiului precizează că acesta trebuie interpretat cu precauție deoarece este posibil ca eficacitatea să fi scăzut, de asemenea, ca urmare a timpului crescut de la imunizare. Cu alte cuvinte, imunitatea se poate să fi scăzut odată cu trecerea timpului, nu ca urmare a apariției noii variante.

La studiu au participat peste patru mii de angajați din șase state americane (Arizona, Florida, Minnesota, Oregon, Texas și Utah) și a fost realizat în perioada decembrie 2020 – august 2021. Dintre participanții la studiu, 83% erau vaccinați, 65% cu Pfizer/BioNTech, 33% cu Moderna și 2% cu  Johnson & Johnson.

În ciuda acestei ”reduceri moderate”, autorii studiului subliniază în continuare ”importanța și beneficiile continuării vaccinării anti-Covid”.

Un alt studiu, realizat pe 43 de mii de rezidenți din Los Angeles a relevat faptul că 71,4% dintre infecțiile cu coronavirus s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate, 25,3% la persoanele complet vaccinate și 3,3% la persoane cu schemă incompletă de vaccinare. Totodată, rata de infecție COVID-19 în rândul persoanelor nevaccinate a fost de aproape 5 ori mai mare, iar rata de spitalizare de aproape 30 de ori mai mare, decât în rândul persoanelor complet vaccinate.

Sursă: Live Science.

Folosim cookies