Conform studiului realizat pe mii de angajați din centre de îngrijire și spitale, eficacitatea vaccinurilor pe bază de ARN mesager a scăzut cu 25 de puncte procentuale de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite. Datele publicate de Centrul de Prevenire și Control al bolilor din SUA arată că eficacitatea vaccinurilor împotriva infecțiilor cu COVID-19 a scăzut de la 91% înainte de apariția variantei Delta, la 66% după această variantă a început să se răspândească în SUA. Totuși, autorii studiului precizează că acesta trebuie interpretat cu precauție deoarece este posibil ca eficacitatea să fi scăzut, de asemenea, ca urmare a timpului crescut de la imunizare. Cu alte cuvinte, imunitatea se poate să fi scăzut odată cu trecerea timpului, nu ca urmare a apariției noii variante.

La studiu au participat peste patru mii de angajați din șase state americane (Arizona, Florida, Minnesota, Oregon, Texas și Utah) și a fost realizat în perioada decembrie 2020 – august 2021. Dintre participanții la studiu, 83% erau vaccinați, 65% cu Pfizer/BioNTech, 33% cu Moderna și 2% cu  Johnson & Johnson.

În ciuda acestei ”reduceri moderate”, autorii studiului subliniază în continuare ”importanța și beneficiile continuării vaccinării anti-Covid”.

Un alt studiu, realizat pe 43 de mii de rezidenți din Los Angeles a relevat faptul că 71,4% dintre infecțiile cu coronavirus s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate, 25,3% la persoanele complet vaccinate și 3,3% la persoane cu schemă incompletă de vaccinare. Totodată, rata de infecție COVID-19 în rândul persoanelor nevaccinate a fost de aproape 5 ori mai mare, iar rata de spitalizare de aproape 30 de ori mai mare, decât în rândul persoanelor complet vaccinate.

Sursă: Live Science.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday