Potrivit unui studiu realizat de către ZOE COVID App Study, după cinci/șase luni de la administrarea dozei de rapel, gradul de protecție oferit de vaccinul Pfizer scade de la 88% la 74%. În cadrul aceluiași studiu, specialiștii arată că eficacitatea AstraZeneca scade, de la 77% la o lună după rapel, la 67% după patru-cinci luni. Rezultatele au fost obținute prin intermediul raportărilor utilizatorilor în cadrul aplicației Zoe.

Experții spun că rezultatul studiului se referă la protecția în fața infectării, însă alte cercetări confirmă că gradul de protecție se menține ridicat împotriva dezvoltării unor forme grave sau împotriva deceselor.

Aplicația a analizat gradul de protecție pe care l-au avut 400 de mii de persoane vaccinate cu serul Pfizer/BioNTech și peste 700 de mii de persoane inoculate cu serul AstraZeneca. Datele au fost colectate după data de 26 mai, când varianta Delta a devenit tulpina dominantă în lume.

Autorii studiului au precizat că, cu toate acestea, este nevoie de o analiză mai aprofundată în cazul tinerilor, deoarece cel mai mulți participanți la studiu sunt în vârstă, deoarece campaniile de vaccinare la nivel mondial au prioritizat această grupă de vârstă. 

Tim Spector, co-fondatorul companiei și autorul principal al studiului, spune că, în cel mai pesimist scenariu, gradul de protecție poate scădea sub pragul de 50%, în cazul persoanelor în vârstă și lucrătorilor din domeniul sanitar, până la începutul iernii. Acesta a menționat că rezultatele studiului ar putea fi afectate de creșterea numărului zilnic de cazuri din luna iulie, în Marea Britanie.

Rezultatele ne spun că trebuie să luăm măsuri suplimentare. Nu putem sta așa, fără să facem nimic, și să așteptăm ca gradul de protecție obținut în urma vaccinării să scadă ușor, în timp ce numărul de cazuri zilnice de Covid este încă în creștere. Nu putem să ne bazăm în totalitate pe vaccin pentru a preveni răspândirea virusului”, a precizat Tim Spector, făcând referire la posibilitatea administrării unei a treia doze.

Aproximativ 77% din populația eligibilă a Marii Britanii a fost vaccinată anti-Covid cu schemă completă. Miercuri, țara a raportat 35.847 noi cazuri de Covid și 149 decese asociate coronavirusului.

Sursa: BBC, Reuters, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday