Cel mai mare studiu referitor la eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech, realizat în Israel, arată că serul este extrem de eficient în prevenirea Covid-19 și confirmă astfel datele testelor clinice. 

Cercetările care au durat două luni au arătat că administrarea a două doze de vaccin Pfizer a redus cu 94% cazurile simptomatice de Covid-19, la toate categoriile de vârstă și la persoanele cu boli cronice. 

Studiul se remarcă prin faptul că a fost realizat în condiții reale, nu în laboratoare, și a fost efectuat pe baza unor date care au provenit de la 1,2 milioane de persoane. Aproximativ 600.000 de persoane vaccinate cu acest ser au fost ”asociate” altor 600.000 de persoane care nu au fost imunizate și care prezintă caracteristici asemănătoare în privința vârstei, sexului și comorbidităților, precum și a locului unde trăiesc.

Prin compararea celor două grupuri, rezultatele studiului arată că vaccinarea a redus cu 94% cazurile simptomatice cu Covid-19, cu 92% cazurile grave și cu 82% cazurile spitalizate. În cazul persoanelor care nu au primit cea de-a doua doză, vaccinul s-a dovedit a avea o eficacitate de 57%.

„Am fost surprinși deoarece ne așteptam ca în contextul real să nu obține rezultate la fel de bune pe cât cele din studiile clinice controlate”, a declarant Ran Balicer, coordonatorul studiului. “Dar am făcut-o și vaccinul a funcționat la fel de bine în lumea reală”.

De asemenea, studiul sugerează că vaccinul, dezvoltat de Pfizer/BioNTech, este eficient împotriva variantei de coronavirus identificată pentru prima dată în Marea Britanie. În schimb, cercetătorii au spus că nu pot oferi răspunsuri exacte pentru varianta dominantă în Africa de Sud, care s-a dovedit a reduce eficacitatea altor vaccinuri.

Din cele nouă milioane de oameni din Israel, aproape jumătate au primit o primă doză, iar o a treia parte au primit ambele doze de la începerea campaniei pe 19 decembrie. Acest lucru a făcut din țară o locație primordială pentru un studiu în condiții reale asupra capacității vaccinului de a opri pandemia.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday