Potrivit unui studiu prezentat de Institutul german ifo pentru Cercetare Economică, persoanele care au studiat etica în locul religiei au experimentat schimbări de perspectivă mai târziu în viață, după terminarea studiilor: “Am constatat o scădere în rândul oamenilor care participă la slujbele religioase, care au obiceiul rugăciunii sau care se declară membri ai unor biserici“, potrivit cercetătorului ifo Ludger Wößmann.

Benjamin Arold, co-autor, a explicat că, la nivelul societății, împărțirea sarcinilor din viața de zi cu zi în funcție de genul persoanei nu mai este o atitudine împărtășită, și nici necesitatea căsătoriei între parteneri. Potrivit Institutului, numărul căsătoriilor și al nașterilor au scăzut (cu -1,5 puncte procentuale, respectiv cu -0,1 puncte), dar au crescut participarea pe piața muncii (+1,5 puncte), orele de muncă (+0,6) și nivelurile de salarizare (+5,3). Și cercetătoarea Larissa Zierow a arătat că alternativa din învățământ nu a afectat satisfacția de a trăi sau comportamentul etic, cum ar fi actele de voluntariat.

Studiul a urmărit 58 de mii de adulți din Germania de Vest, de când au început școala în 1950 și până în 2004. Teza Institutului izolează efectului “alternative în învățământ“ de tendințele sociale mai largi la nivelul societății, întrucât landurile au făcut tranziția pe rând între 1972 (în Bavaria) și 2004 (Renania de Nord-Westfalia).

După calculele ifo, la finalul anilor de școală, o persoană ar fi urmat circa o mie de ore de educație religioasă, de patru ori mai multe decât cele de fizică, de exemplu. Oamenii de știință au observat diferențele între grupurile care au învățat în vechiul sistem de școlarizare și cele care au mers la școală după reformă. Tendințele au fost comparate cu cele observate în rândul comunităților din landurile care nu făcuseră încă tranziția.

Sursa: Comunicat ifo Institute

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday